Расте броят на жертвите след пожарите в Гърция, по последна информация са

...
Расте броят на жертвите след пожарите в Гърция, по последна информация са
Коментари Харесай

Пожарите в Гърция – рискът продължава да е висок

Расте броят на жертвите след пожарите в Гърция, по последна информация са загинали 21 души. От Министерството на външните работи предизвестяват, че за утре е разгласен риск  пожари от категория четири за Централна Гърция,  Атика, Пелопонес Източна Македония и Тракия. 

Щом схваща за пожарите Илиана Власакиду потегля от България за Гърция, защото там са домът и семейството ѝ. 

 
Не се притеснявах въобще, че няма да бъде овладян пожара, информирахме се през кой пьт да минем, когато пристигнахме най-страшното беше, че сега, в който излязохме от колата не се усещаше да има О2 във въздуха повече дим и пепел, доста мъчно се дишаше, уплашихме се първоначално.
Илиана Власакиду – юрист в Александруполис

Според Власакиду, гръцките управляващи са работили извънредно бързо.

 
Бяха евакуирани 16 жилищни региона и 12 хиляди поданици. От министерството получавахме непрекъснато известия, които съдържаха информация накъде отива огъня, по какъв начин се движат пожарите, къде би трябвало да се евакуирани незабавно.
Илиана Власакиду – юрист в Александруполис

А макар ситуацията да се възстановява, страхът за локалните остава. 

Юлиян Стоянов, Euronews Bulgaria: Въпреки че обстановката в Северна Гърция се възстановява остават заплахите от пораждане на нови пожари, поради ветровитото време и тлеещите местни огнища на север от Александруполис. Много от дребните градчета към града са такива, каквито виждаме сега – обезлюдени, тъй като към момента са евакуирани.

Пожарите в Северна Гърция са измежду най-опустошителните в Европа за последните десетилетия. А съгласно еколозите главната причина за разпространението на огъня на толкоз огромна площ се дължи на човешка немарливост. 

 
В композиция с метеорологични условия, които в допълнение улесняват огъня да се популяризира. Чухме доста за последствията от изменението на климата и че това е причина за пожарите - желая да подчертая, че климатичните промени не са причина за горските пожари. Това, което в действителност се случва е, че климатичните промени основават удобни условия за тези пожари да се популяризират и да стават все по-интензивни.
Деметрес Каравелас - изп. шеф на WWF Гърция

Според еколозите за последните три години в резултат на пожари Гърция е загубила почти 3% от цялата си повърхност.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР